Publicat de: adriandimitrie | ianuarie 22, 2011

Mersul schimbarii

Ar fi greu de spus ca lucrurile merg perfect in tara; si, in general, asupra nevoii de schimbare majoritatea cade de acord. Problema este cum si cat sa se faca aceasta schimbare.

Unii sunt pe principiul sa se schimbe pe alocuri si aproape peste tot. Altii ar vrea sa se schimbe totul dar mai putin in curtea lor. Altii ar vrea o schimbare magica in care cineva cu o bagheta sa treaca peste toti si toate si sa puna lucrurile si mintile oamenilor intr-o randuiala mai buna.

In mod deloc surprinzator, niciuna din variantele de mai sus nu e functionala pentru ca e viciata de la bun inceput. Exista grupuri care cred ca trebuie ras totul si vedem mai apoi ce punem in loc. Schimbarea in totalitate aduce o doza semnificativa de anarhie iar populatia inca nu e atat de disperata incat sa isi doreasca o actiune atat de radicala.  La aceasta contribuie si o atitudine toleranta  si o oarecare complicitate in lipsa de principii din partea celor multi. Dar, contribuie si actiunile politicului care permanent divide, momeste, mituieste electoratul dand posibilitatea sa se disipe, consume sau satisfaca o parte din frustrari nelasandu-le sa atinga o masa critica la nivel social.

Cei care vor schimbari mari dar sa nu le atinga cu nimic propriile beneficii deja avute sau diversele obisnuite sunt in varianta cea mai eufemistic exprimata niste idealisti imaturi. Cand schimbarea vine pe bune, nu e doar pentru altii ci e pentru toti. A crede ca se poate predica schimbarea iar pe de alta parte sa se tina cu dintii de toate avantajele personale e reteta sigura sa se sadeasca samanta barfei, invidiilor si finalmente a dezamagirii in orice grup care vrea sa schimbe ceva. Pentru a face schimbare nu e nevoie doar de cunostinte ci si de puterea propriului exemplu.

Grupul celor care doresc o schimbare peste noapte, neaparat facuta de altii dar sa corespunda propriei viziuni, sufera de o forma mai grava de imaturitate, se apropie chiar de infantilism. Pierduti in reverii pe tema unui viitor luminos si discutii nesfarsite despre cum „ar trebui” si  ce „le-ar place” nu reusesc sub nici o forma sa inteleaga ca schimbarea are nevoie de o procesualitate iar rezolvarea magica ar fi trebuit sa o lase copiilor si copilariei.

Schimbarea are nevoie de mai mult, ea are nevoie de o analiza a situatiei actuale, de elaborarea unei solutii si de un plan care sa faca trecerea de la situatia actuala la starea expectata. Fara aceste minime elemente dorinta de schimbare nu are nici o sansa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: