Publicat de: adriandimitrie | februarie 11, 2011

Esecul schimbarii

Care sunt dificultatile implementarii schimbarii?

O idee amintita frecvent inca de pe vremea lui Montesquieu sugereaza ca societatea nu este o simpla asezare de lucruri sau oameni ci un sistem in care partile intregului tind sa dezvolte o relatie coerenta intre ele.

O astfel de viziune complica imaginea schimbarii sociale, deoarece se considera ca a schimba o anumita parte ajunge treptat, prin relatiile cu restul partilor, sa modifice intreg sistemul. Astfel, se poate spune ca schimbarea unui element in societate ajunge sa provoace o reactie in lant care finalmente va afecta toate partile societatii.

Desi se pot aduce diverse argumente atat impotriva cat si in sprijinul acestei viziuni sistemice asupra societatii, in realitate se pot constata situatii in care modificarea unei parti a sistemului poate avea efecte practice nule asupra unei alte parti a sistemului sau e posibil ca efectele sa fie benefice astfel incat sa nu se ajunga la nici o opozitie la idea de schimbare.

Idea de coerenta sociala este utila dar poate prea generala. Mult mai relevanta pare insa idea de interdependenta. Este mult mai evident ca intr-un sistem, partile care se afla intr-o relatie de interdependenta vor suferi modificari atunci cand una dintre ele sufera o schimbare. Cu cat interdependenta intre partile sistemului si riscul ca cel putin o parte sa piarda ceva este mai mare cu atat opozitia fata de schimbare este mai mare.

In incercarea de a aprofunda analiza schimbarii in societate, pe langa introducerea ideilor de sistem, coerenta si interdependenta alti autori au acordat atentie si altor aspecte.

Astfel, unii au fost interesati de a descoperi diverse „constante” specifice sistemelor sociale, altii au fost interesati sa descopere „structuri” ale sistemelor sociale iar altii sa clasifice partile sistemelor sociale in „categorii”. Desi abordarile par diferite, aceste concepte reflecta o singura idee, nevoia de a identifica tipare ale societatii care, sa conduca la cresterea eficientei cu care se produce schimbarea.

Descoperirea unor constante sau tipuri de structuri ori categorii in cadrul structurilor sociale ar presupune ca se pot identifica anumite parti importante in procesul schimbarii. Desi teoria arata promitator realitatea arata ca teoretizarile pot da gres usor; nu intotdeauna s-a confirmat ceea ce anumite teorii au spus ca e important sau neimportant referitor la diverse schimbari sociale.

Probabil mult mai aproape de adevar ar fi sa fie numite aspectele cele mai probabile de a avea un rol intr-o schimbare sociala si sa se renunte la clasificari exclusiviste. Schimbarea poate fi conceputa si ca produsul agregarii unor actiuni individuale iar o astfel de perspectiva arata cat de impredictibile pot fi schimbarile si cat de dificil ar fi sa se numeasca cu certitudine exact acele variabile care sunt responsabile pentru procesul schimbarii

 

Trecand de la teorie la statistica confirmata de practica se poate constata ca dintre initiativele organizationale care promoveaza schimbarea aproximativ 70%  nu au sanse sa isi atinga scopurile vizate

Cele mai frecvente motive ale esecului sunt:

–         diferenta dintre viziune si programul de implementare la care se adauga lipsa unui model de gestionare a schimbarii si lipsa altor  instrumente care sa reduca diferenta dintre ele

–         rezistenta la schimbare intiparita si invizibila existenta in cultura organizatiei vizate, la care se dauga lipsa unor procese sau metodologii care sa vizeze aceasta cultura

–         incapacitatea de a lua in considerare intregul impact al schimbarii asupra celor mai vizati de acest proces

Cel mai frecvent esecul isi are sursa la nivel de proiect ceea ce va face ca initiativa sa nu poata fi aplicata ori sa nu poata fi incheiata. Insa, mai exista un risc, chiar daca schimbarea are un plan functional si se aplica, exista posibilitatea ca la final sa nu reuseasca sa conduca la indeplinirea tuturor scopurilor/obiectivelor avute in vedere; adica, sa nu multumeasca pe toti cei care au participat la implementarea ei.

Se constata ca implementarea schimbarilor sociale este un fenomen complex care presupune conlucrarea mai multor factori. Schimbarile au nevoie de o buna cunoastere a particularitatilor societatii (elemente si relatii intre elemente) in care se va incerca sa fie aplicata, ele au nevoie intelegerea lantului de evenimente si  anticiparea efectelor asupra celorlalti, ele au nevoie de o organizare care sa le permita sa se adapteze din mers la problemele aparute reusind in acelasi timp sa mentina directia dorita.

 

Materialul este o sinteza a informatiilor prezentate in urmatoarele surse:

http://poq.oxfordjournals.org/content/47/2/143.full.pdf

http://ezinearticles.com/?Change-Management–3-Key-Reasons-For-the-Catastrophic-70%-Failure-Rate&id=2578395

Reclame

Responses

  1. Felicitari pentru blog! Deja faptul ca exista oameni care-si doresc schimbarea in bine a Romaniei, este un fapt pozitiv, un semn de schimbare.

  2. Multumiri pentru felicitari 🙂

    Exista tot mai multi oameni care doresc o schimbare in bine si acesta e un lucru bun; treptat speram ca diversele initiative sa se apropie una de alta si sa poata forma un curent care sa aiba un cuvant de spus in societate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: