Publicat de: adriandimitrie | Ianuarie 22, 2012

Proteste si reforma sistemului politic

Actori si pareri
Ultima saptamana a fost surprinzator de activa civic dupa multi ani de letargie ori proteste organizate doar pentru ca liderii de sindicate sa isi justifice existenta.
Odata cu aceste evenimente au aparut si o serie de comentarii, mai mult sau mai putin previzibile. Temele clasice ale puterii ori a simpatizantilor acesteia sunt cea a manipularii maselor de catre opozitie ori cea conform careia cei iesiti in strada sunt doar elementele paria ale societatii. A urmat un sir intreg de argumente, mai mult sau mai putin obiective ori verificabile, pentru a sustine aceste puncte de vedere. In acelasi timp reprezentanii puterii recunosc dreptul oamenilor de a protesta pentru greutatile economice ce nu pot fi negate dar, nu ofera nici un fel de concesii ori solutii semnificative. Se insista pana la saturare pe idea „insuficientei ori inadecvarii comunicarii”. Desi putem sa luam in calcul si aceasta varianta totusi, numarul mare de legi dezbatute superficial si promovate prin asumarea raspunderii sunt contraargumente solide impotriva asa-zisei probleme de comunicare.

Intrebarea ar fi: poate puterea explica satisfacator mecanismele si interesele din spatele tuturor masurilor impuse? In mod cert nu.
Intr-o prezentare voit simplista, puterea a incercat o rezolvare a unei ecuatii cu trei elemente: FMI, baronii/clientela de partid si populatia. Singurii sacrificati au fost ultimii. FMI a obtinut temporar stabilitatea macroeconomica dorita declarativ si va obtine si privatizarile de mult urmarite in domenii strategice ale statului (in special energie). Politicienii si apropiatii lor si-au conservat ori chiar imbunatatit starea materiala. Mare parte a populatiei si sectorul privat neafiliat politic (indeosebi din zona IMM-urilor) a platit pentru efectele negative ale crizei ori masurilor de austeritate.
Partial aceasta situatie s-a datorat lipsei de intelegere si viziune asupra crizei si a incapacitatii puterii de a gasi solutii economice pertinente, ele decurgand din tolerarea ori chiar promovarea incompetentei in administratie iar, pe de alta parte fiind si efectul coruptiei generalizate.

Unde este opozitia? Care este pozitia ei? In trei ani de cand sunt in opozitie cele doua partide mari nu au reusit sa formuleze nici un fel de plan ori macar propunere coerenta si credibila economic. Mesajele lor au doar doua directii, sa contreze puterea si sa promita populatiei ca se vor corecta efectele negative ale masurilor luate de putere.
Ascultand vocile opozitiei constatam ca cel putin la nivelul declaratiilor se bucura ca poporul si-a redescoperit vocatia civica incercand sa evidentieze dintre toate cerintele protestatarilor doar pe cele ce le sunt favorabile, demisia presedintelui si a guvernului. Pe baza acestora opozitia ofera si o solutie: anticipatele. Pentru aceste anticipate se pluseaza mult pe argumentul insuportabilitatii masurilor luate de putere si dificultatile populatiei dar, nu se discuta decat putin si foarte superficial despre planurile concrete cu care opozitia crede ca poate remedia starea actuala.

Insa, cei de la putere si cei din opozitie au si un punct de vedere comun: solutia nu poate exclude din discutie implicarea partidelor politice. Aceasta idee a aparut ca urmare a multiplelor mesaje ale protestatarilor care indica lipsa increderii in intreaga clasa politica, indiferent de partide.
In mod deloc surprinzator nici una dintre parti nu a deschis discutia despre alte oferte politice noi. Putinii comentatori, mai mult sau mai putin afiliati diverselor partide, care au dezbatut pe aceasta tema au considerat ca o astfel de posibilitate este putin probabila dat fiind lipsa de experienta in activitatile administratiei a celor care pana acum nu au fost implicati in politica. Putem spune ca au intr-o oarecare masura dreptate. Este adevarat ca o oferta politica complet noua este putin probabil sa apara si sa se impuna in putinul timp ramas pana la alegerile din toamna lui 2012 dar este discutabil cata experienta au in administratie cei care pana acum au ocupat-o si, la fel de discutabil este daca acestia sunt singurii oameni ai Romaniei care se pricep la administratie.

Reforma sistemului politic
Marea absenta dintre ideile promovate in timpul protestelor si a majoritatii celor care dezbat fenomenul este reforma sistemului politic in Romania.

Aspectele de baza care ar necesita modificari ar fi legea partidelor si pragul electoral impus pentru a deveni partid parlamentar. In forma lor actuala acestea confera un cadru protectiv pentru actualele partide si reduce drastic posibilitatea sa apara noi oferte politice pentru populatie. Acest lucru convine tuturor partidelor mari de astazi indiferent ca sunt ale opozitiei ori ale puterii deoarece mareste sansele lor de a ajunge la guvernare si de a avea o reprezentare marita.

Rezistenta la schimbare a sistemului politic actual este conferita si de lipsa de transparenta si nerespectarea aspectelor financiare. Desi exista legi in privinta finantarii si mitei electorale totusi finantarea este arareori transparenta iar o parte semnificativa a electoratului voteaza mai putin sub influenta competentei candidatilor ori pertinentei programelor propuse si mult mai mult sub influenta cadourilor cu sigle de partid, ori a meselor si spectacolelor oferite de diversi candidati ori partide. Desi par elemente oarecum nevinovate, toate acestea vin din partea unor sponsori care cu siguranta isi vor recupera banii prin contracte supraevaluate din banul public. Pe langa coruptia si risipa fondurilor publice pe care o presupun, astfel de manifestari reduc mult calitatea mesajului politic si in acelasi timp fac dificile eforturile independentilor sau partidelor mici ori noi sa capete vizibilitate. Desi au existat persoane care au militat impotriva acestor forme de manipulare ele inca sunt larg acceptate sau considerate inofensive ori fara efecte semnificative.
Se uita prea des ca rolul campaniei electorale este de a informa asupra programelor si solutiilor oferite si nu de mituire a electoratului. In campaniile electorale nu este nevoie de nimic altceva decat de materiale de informare (brosuri, pliante, etc.) deoarece cadourile electorale, pomenile, petrecerile ori spectacolele cu siguranta nu ajuta cu nimic la intelegerea programului politic al unui candidat ori partid.

Un alt element care ar ajuta la reformarea sistemului politic ar fi introducerea pe buletinele de vot a unei optiuni ce sa permita exprimarea dezaprobarii simultane pentru toata oferta politica existenta la un moment dat si posibilitatea repetarii alegerilor daca aceasta noua optiune obtine voturile majoritatii.
Exista discutii privind o initiativa de acest tip dar din cat se poate intelege deocamdata, aceasta initiativa doreste ca respectiva optiune sa fie introdusa doar pentru ca lumea sa isi spuna parerea dar, indiferent de cati voteaza pentru aceasta noua optiune, alegerile sa fie considerate valide. Este adevarat ca o astfel de varianta ar transparentiza intr-o oarecare masura procesul electoral dar electoratul nu ar putea impune politicienilor sa isi schimbe candidatii respinsi prin vot. Efectul unei astfel de variante este mai degraba statistic si mai putin reformator.
Din punct de vedere teoretic se discuta si despre posibilitatea ca cei care opteaza pentru o astfel de optiune sa o aleaga din cauza neinformarii, dezinteresului si nu doar a nemultumirii fata de candidatii propusi. Acest aspect poate insa beneficia de o clarificare suplimentara chiar prin formularea optiunii. Astfel, daca aceasta optiune enunta „Sunt impotriva tuturor candidatilor propusi” sau „Doresc alti candidati (mai buni)” va deveni mult mai usor electoratului sa utilizeze corect aceasta optiune.

In loc de concluzii
Daca politicienii tot timpul se plang ca nu sunt bani pentru a multumi pe toata lumea, pana la urma o astfel de reforma in politica nu presupune cheltuieli foarte mari iar beneficiile ar fi considerabile prin recrearea sentimentului populatiei ca votul lor poate influenta administrarea tarii si chiar prin realizarea acestui lucru. In plus, avand posibilitatea sa ceara candidati mai buni, cetatenii reusesc sa contribuie chiar si la promovarea competentei in administratie si eficientizarea acesteia.

De prea multi ani de zile cetateanul este marginalizat din politica, impunandu-i-se conditii absurd de complicate pentru a se manifesta in arena politica iar in rest, fiind chemat doar odata la cativa ani sa valideze niste nume dintr-o lista de candidati, unii mai corupti ori mai incompetenti decat ceilalti.

Cu doar cateva modificari ale regulilor jocului politic, populatia poate participa mai usor la viata politica a tarii si poate oferi alternative viabile in acest domeniu. Cateva exemple care sa ilustreze ideile discutate mai sus:
– partidele sa poata fi constituite cu cel putin 1000 de membri
– reducerea pragului de intrare in parlament la 1%
– impunerea transparentei in domeniul finantarii partidelor si campaniilor electorale
– interzicerea in campaniile electorale a oricaror materiale ori manifestari ce nu au scop strict informativ
– introducerea pe buletinele de vot a optiunii privind dezaprobarea tuturor candidatilor si utilizarea acestei optiuni nu doar in scop statistic ci si pentru a solicita noi oferte din partea partidelor.

Actualul cadru legislativ privind viata politica a condus la monopolul partidelor actuale si a facut ca de ani de zile oamenii sa aleaga „raul cel mic” ori sa recurga la alegerea opozitie pentru a „penaliza” nemultumirea fata de putere.
Este doar un cerc vicios in care singurii castigatori sunt politicienii. Este vremea sa se ceara schimbarea regulilor jocului politic. Este vremea schimbarii clasei politice.

Mai multe detalii privind noua optiune de vot se gasesc pe:
http://nota.org/
http://www.votenoneoftheabove.us/solution.html
http://norfolknonaligned.wordpress.com/2010/02/18/none-of-the-above-nota-campaign/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: