Publicat de: adriandimitrie | Februarie 15, 2012

Organizare protest

Indiferent de tipul de actiune de protest planificata, pregatirea este cheia succesului. Anticiparea situatiilor posibile si diversele roluri pe care le joaca diverse persoane este adesea neglijata. Pentru a fi pregatit, o componenta importanta este a realiza ca orice fel de actiune, fie ea si pasnica si nonviolenta, poate conduce la probleme cu politia si agenti de securitate. Intotdeauna este bine sa se cunoasca drepturile legale inainte de a initia orice actiune si este bine sa nu se plece de la presupunerea ca nimeni nu va fi arestat. Este mai bine ca participantii sa fie intotdeauna pregatiti.

A.
Roluri in timpul actiunilor

Rolurile de sprijin sunt vitale pentru succesul unei actiuni si pentru siguranta participantilor. Adesea, aceste roluri nu sunt vazute ca fiind la fel de „pline de farmec”, ca si actiune directa in sine, dar trebuie sa fie valorizate in mod egal – fara ele, uneori actiunea nu poate avea loc.

Rolurile enumerate aici sunt comune pentru multe actiuni, dar nu ar trebui sa fie privite ca un model pentru toate actiunile. Diferite actiuni vor avea nevoie de roluri diferite, si este important, ca si grup, a se analiza nevoile actiunilor dorite (si cum sa se asigure ca este bine facut), inca de la inceputul etapei de planificare. Uneori, oamenii pot indeplini mai mult de un rol, de exemplu, un observator juridic ar putea, de asemenea, acorda un prim-ajutor, sau sa tina legatura cu politia ori mass-media. Este important sa se asigure ca toate rolurile necesare sunt acoperite, ca toata lumea intelege sarcina primita inainte de a incepe, si nimeni nu este pus sa execute sarcinile (de sprijin sau de altfel) pe care nu este in masura sa le efectueze.

Persoane implicate in transport: in multe actiuni, este nevoie de vehicule, soferi si ghizi. In cele mai multe cazuri, conducatorii auto trebuie sa evite arestarea, astfel incat acestia sa poata conduce participantii acasa la incheierea actiunii de protest.

Persoanele de suport la sectia de politie: aceste persoane raman undeva in siguranta, departe de actiune si au posibilitatea de a tine legatura telefonic. Ele ar trebui sa aiba toate informatile pertinente despre fiecare membru al grupului, cum ar fi: numele lor, daca vor sa fie contactat cineva in cazul in care sunt arestati (daca da, cine) etc. Ei iau apeluri de la sectia de politie si de la observatori legali. De asemenea, coordoneaza actiunile de sprijin necesare dupa eventuale arestari, cum ar fi: identificarea celor care au fost arestati (asigurandu-se ca cei interesati pot afla cine sunt cei arestati), ridicarea participantilor de la sectiile de politie la momentul eliberarii lor. Ei ar trebui sa aiba posibilitatea de a se deplasa la toate sectiile de politie din zona, si sa stie unde sunt acestea situate. Se pot pregati gustari, tigari, apa, etc. pentru persoanele care urmeaza a fi eliberate.

Observatorul legal: ramane in afara actiunii directe si este responsabil in preluarea apelurilor venite de la cei care iau parte in actiuni, in cazul in care politia ia masuri nerezonabile sau face arestari. Observatorii legali ar trebui sa ia note detaliate despre interactiunile cu politia, inclusiv nume celor arestati, numerele de insigna ale politistilor, ce s-a intamplat si timpul exact cand a avut loc. De asemenea, ei pot ajuta, persoanele de sprijin aflate in jurul sectiilor de politie pentru a afla care activisti sunt arestati si acuzele care li se aduc. O inregistrare foto sau video poate fi de ajutor. Totusi, trebuie reamintit ca, a fi un observator legal nu ofera nici o garantie de imunitate fata de actiunile de arestare.

Persoana de legatura cu politia: transmite informatii si cerinte intre politie si grup. In mod ideal, persoana de legatura cu politia va fi o persoana coerenta, calma, si capabila sa comunice diplomatic cu politia. Aceasta poate incerca sa detensioneze situatia cat mai mult posibil pentru a evita reactia exagerata a politiei. Este important ca grupul sa dea un mandat cat mai clar persoanei de legatura cu politia. Sunt acestia imputerniciti sa ia decizii pentru grup? In cele mai multe cazuri, aceste persoane nu sunt cei care iau deciziile pentru grup si este util ca acest lucru sa fie comunicat politiei cat mai clar si cat mai devreme. Aceste persoane pot facilita procesul decizional (si incetini raspunsul politiei), actionand ca un mesager intre politie si protestatari, consultand grupul ce protesteaza si comunicand deciziile acestuia politiei. Totusi, trebuie reamintit ca, a fi o persoana de legatura cu politia nu ofera nici o garantie de imunitate fata de actiunile de arestare.

Legatura cu mass-media / purtator de cuvant: faciliteaza interactiunile dintre grup si mass-media. Acesta pregateste comunicate de presa si face apeluri pentru a obtine mass-media dorita la fata locului in momentul actiunii. Purtatorii de cuvant trebuie sa stie problemele si sa fie capabili a vorbi clar si articulat pentru reporteri si camere TV. Munca in relatia cu mass-media este adesea impartita in doua roluri distincte – munca mass-media de fundal (consta in scrierea si trimiterea de comunicate de presa) si purtatorul de cuvant la fata locului.

Persoana care ofera primul ajutor: este bine sa existe cat mai multe persoane care cunosc tehnici de ingrijiri medicale. In multe tipuri de actiuni de protest, este prudent sa fie cel putin o persoana care stie sa ofere primul ajutor de baza. Pentru proteste ample, aceste persoane cu cunostinte medicale ar trebui sa stie, de asemenea, modul de a gestiona efectele gazelor folosite de trupele de ordine.

Persoane care sprijina actiunea: ofera suport direct pentru persoane care ar putea fi arestate. Aceste persoane care sprijina actiunea directa pot risca arestarea, dar incearca sa o evite. In functie de natura actiunii, acest sprijin poate consta in aducerea de apa si alimente pentru participantii la protest si pastrarea tuturor cat mai informati si tonici. Activistii pot fi imprastiati pe o arie larga, iar actiunile de sprijin sunt vitale in mentinerea legaturii dintre participanti si informarea asupra progresului general al actiunii. Aceste persoane de sprijin pot de asemenea transmite mesaje si facilita luarea deciziilor la nivelul grupului. Pentru actiuni care implica auto-imobilizarea este bine sa existe cel putin o persoana de sprijin pentru fiecare
doi oameni risca arestarea.

Participantii la actiune: sunt oamenii care efectueaza actiunea reala (catarare, de blocare, asezarea, mars, etc). Ar trebui sa fie pregatite tehnic pentru tot ce au de gand sa faca si, este bine sa fie cat mai odihniti, hraniti si calmi. Aceasta categorie este lasata ultima pe aceasta lista pentru un motiv anume – aceste persoane, sunt singurele care pot deveni „eroii” actiunii directe, multumita intregului efort depus de celelalte persoane de sprijin care alcatuiesc echipa din jurul lor.

B.
Sisteme de sprijin in actiuni de protest

1.Grupuri de afinitate
Un grup de afinitate este un grup de oameni care au o afinitate unii pentru altii, isi cunosc punctele forte si punctele slabe, se sprijina reciproc, si fac (sau intentioneaza sa faca) activitatea politica/campanie impreuna. Aceste grupuri sunt un mijloc de actiune colectiva, fie ca mijloace de actiune pe cont propriu sau, ca si grup autonom in cadrul protestelor mai mari. Conceptul de grupuri de afinitate are o istorie lunga. Acestea s-au dezvoltat ca o structura de organizare in cadrul armatei anarhiste in timpul Razboiului Civil din Spania si au fost folosite cu succes uimitor in ultimii treizeci de ani de miscarile feministe, antinucleare, de mediu si de justitie sociala din intreaga lume: de la mare blocada nonviolenta din 1969 in care 30000 de persoane au ocupat centrala nucleara Ruhr din Germania, la proteste de masa mai recente din Seattle, Washington, Genova, si Praga. Aceste grupuri au fost utilizate in mod repetat pentru sustinerea activistilor impotriva unor puternice forte politienesti.
O caracteristica importanta a grupurilor de afinitate este cunoasterea activitatii fiecarui membru in cadrul protestului. De asemenea, trebuie sa existe: o idee comuna asupra scopurilor protestului fie ca sunt urmarite individual sau in grup, o perspectiva comuna asupra cum aceste scopuri pot fi atinse, constientizarea ajutorului necesar din partea celorlalti si a ajutorului ce poate fi oferit. Este util daca exista si o clarificare asupra unor aspecte de baza: nivelul de activism, spiritualitate si non-violenta, dispozitia de a risca arestarea, limitele implicarii personale, perspectiva politica a fiecarui membru, etc. Insa, dincolo de toate aceste informatii pe care le au despre ceilalti, cei din grup trebuie sa lucreze si sa studieze impreuna.

2. Sistemul de prieteni/amici
Acest sistem presupune grupuri mici (in general 2-4) in care fiecare din grup urmareste starea celorlalti. Astfel nimeni nu actioneaza singur si este mai putin probabil ca cineva sa se piarda iar, daca din varii motive cineva trebuie sa ia o pauza acesta poate fi insotit de cineva din grup. Acest sistem este util in proteste ample sau cand se actioneaza intr-un grup mare de afinitate.
Amicii ar trebui sa fie pregatiti sa:
– stie daca amicul lor are orice fel de nevoi speciale (de exemplu, medicale),
– verifice daca amicul lor este inca cu ei ori de cate ori grupul se misca,
– se asigure ca amicii lor sunt bine fizic, si au la dispozitie alimente / bauturi / imbracaminte / asistenta medicala in cazul in care au nevoie de acestea,
– permita amicilor sa paraseasca protestul, oricare ar fi motivul,
– supravegheze starea emotionala a celorlalti si sa incerce sa ii calmeze si sa le ofere confort cand este cazul,
– raporteze persoanelor ce ofera suport legal eventuala arestare a unor prieteni,
– solicite venirea observatorilor sau a celor ce acorda prim ajutorul in cazul in care un amic este ranit.
Aceste masuri pot parea mai degraba formale si greoaie, dar nu este asa. In realitate, este doar un mod de a evita ca cineva sa fie uitat/pierdut in eventuala confuzie din timpul protestului si, toata lumea are un partener caruia ii poarta de grija.

C.
Siguranta personala in timpul protestelor

Sfaturi despre protectia corporala / recomandari vestimentare
Exista o serie de masuri evidente si simple ce se pot lua pentru a se asigura ca diversele actiuni din timpul protestelor nu aduc riscuri inutile. Cele mai multe dintre acestea sunt de bun simt:

Purtarea de imbracaminte corespunzatoare. Cum s-a mai spus, e vorba de masuri de bun simt. De exemplu, daca se doreste participarea la o actiune care presupune imobilizarea pe sol si se planifica o rezistenta pasiva fata de cei care doresc sa mute protestatarii este destul de probabil protestatarii sa ajunga sa fie tarati putin de politie sau fortele de ordine. Daca hainele purtate sunt prea subtiri, sau pot lasa spatele descoperit, pielea poate veni in contact cu solul si cauza diferite neajunsuri. Ganditi-va la hainele care pot proteja si alegeti-le pentru a fi practice pentru actiunea propusa. Buzunare sigure pentru lucrurile de baza sunt cu adevarat utile.
Amintiti-va ca snururile de la haine si curelele este posibil sa fie retinute in cazul arestarii, asa ca, este important sa va ganditi si daca va pantaloni vor cadea fara centura 🙂

Purtarea mai multor straturi de haine: va permite adaptarea la schimbarile de vreme. Este bine sa se ia mai multe haine decat pare a fi nevoie. Ele pot fi date jos daca este prea cald dar, daca devine frig si nu exista aceste haine la dispozitie nu se poate face mare lucru. Hainele care nu sunt purtate pe corp pot fi puse intr-un rucsac pe spate si astfel se poate asigura si o protectie a gatului si spatelui in fata unor eventuale lovituri.

Eliminarea bijuterilor: inainte de a porni orice actiune de protest, trebuie date jos orice bijuterii care ar putea rani propria persoana sau alti protestatari.

Legarea parului si scurtarea unghiilor: din nou, doar sfaturi de bun simt pentru a evita ranirea propriei persoane sau a altora. In plus parul lung lasat liber se poate incurca facil si de asemenea poate oferi o „priza” buna pentru politie sau fortele de securitate.

Resursele de urgenta: se transporta suficienta apa si gustari sa acopere durata protestului si o eventuala durata de 6 – 9 ore in custodia politiei. Nu se recomanda purtarea de apa in recipiente de sticla, acestea se pot sparge si rani propria persoana sau pot fi interpretate ca arme de unii politisti zelosi. Poate fi nevoie sa fie luata in calcul si aducerea unor materiale pentru igiena corporala, eventuale medicamente, materiale de lectura, un document cu drepturile persoanelor arestate, alte materiale de comunicare cu cei din cadrul protestului, bani pentru apeluri telefonice, bilete de autobuz sau pentru taxi, etc.

Ce sa nu se ia: cutite (decat daca este absolut necesar pentru actiunea de protest – chiar si un briceag poate fi perceput ca o arma ofensiva daca politia doreste acest lucru), droguri ilegale, nume si adrese incriminatoare (trebuie avuta in vedere si lista de nume de pe telefonul mobil), foi de informare, harti, etc. In cazul arestarii toate acestea pot fi cautate si se pot folosi ca dovezi impotriva persoanei arestate sau a altor protestanti.

D.
Despre actiuni eficiente, sigure

Exista si alte tehnici care se pot utiliza pentru a face actiunile de protest sigure si eficiente:

Formare/antrenament: se recomanda exercitii de formare sau ateliere de lucru ca spatii sigure pentru invata diferite abilitati si scenarii. Se recomanda si jocuri de rol, astfel incat atunci cand protestatarul se confrunta cu situatia reala, sa existe deja o idee despre cum se va putea simti sau reactiona.

Grupurile de afinitate: se recomanda sa se lucreze in cadrul unui grup de afinitate. Prin definitie aceste grupuri de afinitate ofera sprijin membrilor lor – atat emotional si fizic – si pot pune la dispozitia persoanei sistemele de sprijin, cum ar fi sustinerea legala (a se vedea partea referitoare la roluri in timpul actiunilor de protest). Un grup de afinitate bine pregatit poate efectua in continuare o actiune de protest eficienta in mod autonom, chiar si in mijlocul unui protest mai mare, care a pierdut teren. De asemenea, grupul de afinitate asigura orice participant la protest ca are langa el cel putin cateva persoane care inteleg si aproba implicarea in actiunea de protest. Daca nu este posibila organizarea unui grup de afinitate se recomanda macar utilizarea „sistemului de prieteni/amici” (vezi la „sisteme de sprijin in actiuni de protest”)

Discutii in avans cu prietenii, familia si angajatorii: pot reduce sansele ca persoana sa se simta izolata si singura in actiunea ei de protest. Multi oameni sunt ingrijorati cu privire la perceptia actiunilor lor la locul lor de munca sau de studii, dar adesea ei pot constata ca sunt priviti cu simpatie si sunt sprijiniti. Este necesar a se verifica conditiile din contractul de munca inainte de a se implica in actiuni de protest; este posibil ca arestarea sa cauzeze probleme in mentinerea locului de munca?

Utilizarea mass-media: poate fi o modalitate eficienta de a se asigura ca mesajul protestatarilor devine auzit, si actiunea de protest este eficienta. Totusi, acest lucru nu poate fi garantat deoarece nu toti jurnalistii sunt favorabili protestului, astfel ca merita sa se faca putina munca de cercetare inaintea protestului pentru a-i identifica pe acei jurnalisti din media care ar putea fi interesati si favorabili actiunii intreprinse. Avand jurnalisti / fotografi la locul protestului poate diminua eventualele violente ale politiei sau trupelor de securitate. In afara de principalele canale media se poate folosi si o mass-media alternativa, pentru a fi siguri ca mesajul protestului devine auzit in felul in care s-a dorit a fi transmis.

Principiile de baza ale actiunii: pentru organizatorii unei actiuni, aceste principii pot asigura eficienta actiunii. Pentru participanti, aceste principii sau lipsa lor, pot ajuta persoana sa aleaga in ce fel de actiuni ar dori sa se implice.

Drepturile legale: In cazul in care exista neclaritati se recomanda consultarea unui avocat, sau a unor activisti cu experienta ori formatori, pentru mai multe informatii.

Materialul reprezinta o traducere a unei mari parti a documentului:
http://www.seedsforchange.org.uk/free/prepareaction.pdf
Pentru mai multe detalii se recomanda consultarea sursei originale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: